Бургас на път да се превърне в първия 5G град в България

[ 04.09.2020 ]

Бургас е сред градовете у нас, който заема челно място по дължина на общинската оптична мрежа. Показател, който позволява на морският град да се превърне в първия у нас 5G град с пълно покритие на мрежата. Това стана известно след проведена среща между кмета на града Димитър Николов и председателя на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев на 18 август т.г. БСК, от своя страна, ще се ангажира да съдейства с контакти и консултантска помощ в изграждането на ИТ хъб за развитието на новата 5G мрежа в града.

Когато светът става по-свързан от всякога, нуждата от навременен обмен на информация може да стане само при наличие на подходяща технологична инфраструктура. Мрежата от ново поколение е повече от необходима днес, а според плана на Европейския съюз за въвеждане на мрежи от пето поколение, всяка държава-членка трябва да има поне един град с покритие на 5G до края на 2020 г.

Какво представлява новата 5G мрежа?

5G мрежата e нов вид технология за мобилни мрежи, която осигурява по-висока скорост при пренос на данни и значително по-добър обхват. G в 3G, 4G и 5G е съкращение на английския термин Generation – “поколение”. Това означава, че 5G е пето поколение високотехнологична безжична мрежа. 5G използва високочестотни ленти – от 3,5 GHz до 26 GHz и повече. Високочестотните ленти се характеризират с висок капацитет и с по-къса дължина на вълните. На практика, това означава, че една 5G базова станция осигурява по-малък диапазон на разпространение. За сметка на по-малкото географско покритие за една станция, новата мрежа ще осигурява по-високи скорости. 5G цели да достигне скорост от 20Gbps, както и по-ниска латентност (времезакъснение) от 1 милисекунда.

В случай че тези стойности бъдат достигнати, скоростта, с която ще могат да се свалят данни, ще бъде с 40 пъти по-висока от тази на досегашната 4G мрежа. Съхраняването на информация в дигитален облак пък ще се равнява на съхранението им на местно ниво. За да покриват по-голям обхват, новите клетки за 5G станции ще бъдат с доста по-малка площ, но ще бъдат локализирани на повече места в градските райони.

Ползите за града

Пpи нapacтвaщaтa ĸoнцeнтpaция нa xopaтa в гpaдoвeтe, пo-eфeĸтивнoтo изпoлзвaнe нa pecypcитe щe cтaвa чpeз aвтoмaтизиpaни cиcтeми, ĸoитo дa yпpaвлявaт тpaфиĸa, видeoнaблюдeниeтo, cмeтocъбиpaнeтo и т.н., а 5G мрежата ще направи това възможно. Големият процент потребители, които използват смартфони, имат нужда от повече и по-добра интернет свързаност. Това споделя в интервю за Economic.bg Атанас Добрев – главен изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Vivacom, и допълва, че “умните градове” се нуждаят от 5G мрежа.

Въвеждането на 5G ще допринесе и за удовлетвореността на интернет потребителите в града. Мрежата от пето поколение е фактор с огромно значение за изграждането и развитието на т.нар. “умни градове”. Наред с наличието на модерно оборудване, процеси и технологии, с фокус върху ефективното предоставяне на услуги за гражданите, Бургас се нарежда сред силно развитите градове в това отношение.

Един милион връзки на квадратен километър е сред целите, които си поставя мрежата от пето поколение. За умните градове от съществено значение е високото ниво на свързаност с милиони малки нискоенергийни устройства – от светофарите в града до милионите мобилни устройства.

Свързаността между домакинствата също ще бъде на много по-високо ниво. 5G ще позволява прехвърляне на тв предавания между две устройства за много кратко време. Латентността на новата 5G мрежа може да гарантира, че самостоятелно управляващите се коли ще успяват да реагират на команди мигновено. Мрежата от пето поколение дава тласък и на телемедицината – осъществяването на медицинска помощ без оглед географските ограничения.

5G мрежата ще осигури нов тласък в развитието на бизнеса, гейминга, стрийминга на видео. Мрежата от ново поколение ще спомогне за развитието на услугите, свързани с т.нар. “Интернет неща (Narrowband Internet of Things – NB-IoT), тъй като 5G осигурява нужната инфраструктура за пренос на големи количества обем от данни. Новото поколение безжична мрежа е не просто лукс, а стъпка към създаването на един по-умен и свързан свят.

Опасен ли е 5G?

Въвеждането на мрежата от пето поколение, като всяко “технологично чудо”, изведе на преден план и немалко конспиративни теории. Липсата на единно обществено мнение по темата е съвсем нормално, а различни, понякога напълно абсурдни твърдения, ще битуват дълго след влизането в употреба на новата мрежа.

През 2011 година СЗО предлага излъчването, което имат мобилните телефони, да се посочи като “вероятно канцерогенно за хората”. Финансирано от американското правителство проучване от 2016 година показва връзка между радиочестотното излъчване и раковите заболявания при плъховете. По-късно обаче става ясно, че опитните плъхове са били изложени на среда с радиочестотно излъчване в пъти по-голяма от това, на което са изложени хората при използването на мобилни телефони. СЗО споделя още, че радиочестотите започват да стават опасни за човешкото здраве, когато са над 100 GHz. Ниво, което е много по-високо от честотите, които ще използват мобилните оператори у нас за новата 5G мрежа (3,5 GHz).

Може би немалка част от общественото мнение днес основава страховете си на подобни проучвания, които често не могат да дадат категорични научни отговори. Същевременно, потребителите днес активно използват своите смартфони, без очевидни притеснения за излъчванията от тях и безжичните мобилни мрежи, които са неотменна част от ежедневието им. Въвеждането на 5G днес само би допринесло за удоволствието на съвременния потребител. Редица са положителни аспекти на високоскоростната мрежа за икономиката, медицината и технологичните открития на новия век.

Бургас и 5G – инфраструктура, развитие, възможности

През последните години Бургас въведе редица интелигентни системи за управление на различни градски аспекти. В града действат голям брой сензори и интелигентни устройства, които комуникират помежду си в рамките на обща инфраструктура. Бургас бе определен като идеален „изпитателен стенд” във връзка с изпълнението на целите на Иновационна стратегия на България за интелигентна специализация. С тази цел градът разработва “градско табло за управление”, основано на съществуващата цифрова инфраструктура в града, с което да следи, оценява и оптимизира публични инвестиционни планове и предоставянето на услуги. По този начин значително се подобряват комуникационните и информационни потоци между различни организации.

Морският град има амбициите и ресурсите да се нареди сред “умните градове” на европейската карта. Интелигентните градове мобилизират усилията си в ефективното използване на ограничени градски ресурси и подобряване услугите за гражданите. Това става възможно, посредством новите технологии и интернет, наред с наличната инфраструктура на града. Създаването на нови бизнес модели, развитие на иновационни екосистеми и икономически устойчиви практики са сред големите цели, към които се стремят умните градове. Изглежда, че Бургас усърдно върви по пътя на съвременните интелигентни решения по модела “Смарт сити”.

Смарт сити решения в Бургас

Немалко са градовете у нас, които разполагат със системи за мониторинг на качеството на въздуха, проследяване на трафика и изграждане на мрежа от камери за видеонаблюдение. Редица родни градове могат да се похвалят и с интерактивни карти за представяне на исторически и природни забележителности. Бургас обаче предоставя всичко това в интегрирана система, която обобщава този немалък обем от данни, предоставяйки ги в удобен потребителски интерфейс. Платформата smartburgas.eu е лесен за използване инструмент, който предоставя умни решения за жителите на града. Надеждната технологична инфраструктура, която предлага община Бургас, е разработена и финансирана от общинската фирма “Иновационни системи”. Тя разчита на два основни аспекта – простота и функционалност. Порталът осигурява достъп до интелигентни системи за управление на ключови градски аспекти, сред които:

  • мобилност – трафик контрол, проверка за свободни паркоместа, велосипедна и пешеходна мобилност, градски транспорт;
  • управление на отпадъците – ефективно разделно събиране на отпадъците;
  • мониторинг на околната среда – следене нивата на различните химични съставки във водата и въздуха;
  • видео стрийминг за избягване на рисковете от нежелани събития, посредством видеонаблюдение на публични пространства и ключови градски обекти.

Дигиталният инструмент стартира през ноември 2019 година и все още е в процес на разработка. Към момента smartburgas.eu дава достъп до 18 различни модула. Мобилното приложение на платформата също се радва на голям потребителски интерес, като вече има близо 10 хил. сваляния. С интегрирането на единна система, която работи в полза на граждани и гости на града, Бургас тръгва към модела “Смарт сити” по примера на редица успешни европейски градове.

Бургас на картата на Европейската мрежа от дигитални иновационни хъбове

Картата на Дигиталните иновационни Хъбове (DIH) е създадена, за да предостави изчерпателна картина на DIH в ЕС с различни компетенции, продукти и услуги. Днес мрежата наброява над 650 DIH. Към нея вече е добавен и новосъздаденият Югоизточният Дигитален Иновационен Хъб, който ще работи за създаването и развитието на 5G мрежата в региона, както и ще генерира решения за новите условия на пазара, пред които ще бъде изправен не само град Бургас, но и целият свят.