Югоизточен Дигитален Иновационен Хъб и Атлантическият клуб в България обсъждат бъдещето на STEM образованието и фестивала “Здравей, Космос! Говори България!”

[ 08.03.2023 ]

На 8 март 2023 г. в Бургас се проведе среща между представители на Югоизточен Дигитален Иновационен Хъб и Атлантическия клуб в България. Целта на срещата беше да се обсъди темата “Здравей, Космос! Говори България!” фестивал, който се организира от националния Space & STEAM клъстер и Атлантическия клуб в България.

Атлантическият клуб в България е създаден през 1990 г. с мисията да работи за пълното интегриране на България в евроатлантическите структури и укрепване на единството, сигурността и отбранителната способност на Запада. Техният фокус е върху ролята на младите хора за налагането на нова визия в България, НАТО и ЕС и осъзнаването на значението на трансатлантическите отношения за сигурността на Европа. Клубът има опит в иновациите в политиката и е посветен на проучването как иновациите могат да помогнат за реформирането на глобалната сигурност, международните отношения и демократичното управление.

Югоизточен Дигитален Иновационен Хъб предоставя услуги на  МСП и публичния сектор за достъп до точните експерти, съветници и доставчици на ИТ решения. Те са част от Европейската мрежа от центрове за цифрови иновации и изиграха ключова роля в разработването на Националната стратегия за регионално развитие, както и на Интегрираната териториална стратегия за развитие на региона (2021-2027 г.).

На срещата бяха обсъдени темата “Здравей, Космос! Говори България!” фестивал, който имаше две успешни издания през 2021 г. и 2022 г. Фестивалът има за цел да увеличи участието на децата в науката и технологиите и да популяризира STEM образованието. Следващото издание е планирано за 29 юни 2023 г. в София Тех Парк, като организаторите на фестивала се надяват да разширят събитието, като включат повече деца и локации извън София. Югоизточен Дигитален Иновационен Хъб вижда Бургас като град, който инвестира много в развитието на науката и технологиите и планира да включи деца от ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията”, които да разкажат за техния STEM Space Research Center.

Срещата завърши с обсъждане на бъдещото сътрудничество между Югоизточен Дигитален Иновационен Хъб и Атлантическия клуб в България. Председателите на двете организации Петко Георгиев и д-р Соломон Паси изразиха желание да продължат да работят заедно за насърчаване на иновациите и образованието в България.